Tervetuloa taivaalle!

Unelmana itsenäinen hyppääminen


Pakkolaukaisualkeiskurssilla sinulle opetetaan perusasiat ensimmäisen hypyn suorittamiseen. Varjo avautuu automaattisesti heti hyppysi jälkeen, mutta laskeudut maahan varjoasi itse ohjaten. Koulutuksen alkuvaiheessa hyppymestari ohjaa suoritustasi koneesta ja radiokouluttaja maasta.

Pakkolaukaisutekniikalla toteutettu alkeiskurssi on edullinen tapa laskuvarjohyppäämisen aloittamiseksi. Laskuvarjohyppykurssi koostuu sekä teorian opetuksesta että käytännön harjoitteista. Alkeiskurssi alkaa aikataulun mukaan maanantaina kello 17.00 teoriaosuudella. Kurssi jatkuu käytännön harjoituksilla. Varsinaisena hyppypäivänä harjoitellaan vielä lisää, jonka jälkeen ollaan valmiit ensimmäiseen hyppyyn.

PL-kurssin sisältö

Alkeiskurssilla keskitytään opettelemaan turvallinen toiminta kaikilla laskuvarjohypyn vaiheilla; lentokoneen lastaaminen, lentokoneessa toimiminen nousun aikana, lentokoneesta poistuminen, hyppysuoritus, laskuvarjon ohjaaminen ja lopulta laskeutuminen. Kurssin aikana käydään läpi kaikki mahdolliset poikkeustilanteet ja turvallinen oikea toimintatapa niissä.

Käytännön harjoituksia suoritetaan mm. kerhon lentokonesimulaattorissa sekä valjaissa roikkumalla. Kerhollamme on 1:1 mittakaavaan rakennettu lentokoneen malli, jossa turvallista toimintaa lentokoneessa voidaan harjoitella. Kerhon pakkaustilan kattoon on ripustettu valjaat, joissa roikkumalla harjoitellaan varjon ohjaamista sekä varavarjotoimenpiteitä.

Kun sekä teoria- että käytännön osuudet on tehty, suoritetaan ennen hyppäämään lähtöä kirjalliset ja käytännön kokeet, joilla varmistetaan että oppilas on valmis hyppäämään. Ensimmäisellä laskuvarjohypyllä oppilas keskittyy oikeanlaiseen koneesta poistumiseen ja hyvään hyppyasentoon. Laskuvarjo aukeaa pakkolaukaisuliinan vetäisemänä, joten varjon aukaisua ei tarvitse itse tällä opetusmuodolla jännittää.

Hyppääjällä on kypärässä radio ja laskuvarjon auettua maassa oleva radiokouluttaja antaa tarvittaessa ohjeita alastuloalueelle pääsyn varmistamiseksi. Radiokouluttaja opastaa varjon varassa lentelyä vähintään kolmella ensimmäisellä hypyllä.

PL-kurssiohjelma (klikkaa auki)

ALKEISKOULUTUS
1-3 Pakkolaukaisu
4-6 Harjoitusveto
7 3″ itseaukaisu
8 5” itseaukaisu
9 10” itseaukaisu
10 15″ itseaukaisu
PERUSKOULUTUS
11 Suora uloshyppy
12 Sukellus uloshyppy
13 360˚ käännökset
14 Tynnyri ja takavoltti
15 Selkälento
16 Liuku
17 FS-liuku
JATKOKOULUTUS
18-30 Ryhmähyppyjä
Kuvunkäsittelyä
Freeflying
31 Koehyppy

PL-kurssien hinnat


 • PERUS-
  hinta


 • 395


 • RYHMÄ-
  hinta


 • 350

  Kun saat mukaan yhteensä viisi.

Alkeiskoulutuksen jälkeen perus- ja jatkokoulutuksessa hypyt maksavat oppilashyppylipun verran.

Lisäksi kurssien hintaan sisältyy

 • Kaksi ensimmäistä kurssihyppyä
 • Kuopion Laskuvarjourheilijoiden ja Suomen Ilmailuliiton jäsenmaksut kuluvalle vuodelle
 • Ilmailu-lehti
 • KLU:n oppilaskaluston käyttöoikeus
 • Perus- ja jatkokoulutus itsenäiseksi lisenssihyppääjäksi
 • Tapaturmavakuutus
 • Toiminnanvastuuvakuutus

Lisätietoa Suomen Ilmailuliiton jäsenyydestä ja vakuutuksista saat Hyvä hyppykurssilainen-esitteestä.

Varusteet

Sinun ei tarvitse ostaa omia varusteita vaan tarvittavat hyppyvarusteet sisältyvät koulutukseen. On kuitenkin suositeltavaa että jokaisella olisi sopivan kokoiset omat kengät (lenkkarit) ja hansikkaat.

Mitä hyppääjältä vaaditaan?

Laskuvarjohyppäämiseen riittää normaali terveys ja vähintään 15-vuoden ikä. Alle 18-vuotiaat tarvitsevat huoltajan (vapaamuotoisen) kirjallisen suostumuksen.

Kurssilaiset antavat terveydentilavakuutuksen omasta terveydentilastaan. Kyselylomakkeen vastausten perusteella voidaan tarvittaessa vaatia lääkärintodistus ja lisäksi kaikki yli 60-vuotiaat tarvitsevat lääkärintodistuksen. Tutkivalle lääkärille tarkoitettuihin ohjeisiin voit tutustua tästä.

Silmälasit eivät ole este laskuvarjohyppäämiselle, mutta tajuntaan vaikuttavat sairaudet, kolmiolääkkeiden vakituinen käyttö, fyysiset tai psyykkiset vammat saattavat estää hyppäämisen.

Mikäli jokin asia terveydentilassasi arveluttaa sinua, niin ilmoita siitä jo kurssille ilmoittautuessasi. Tällöin voimme opastaa sinua ja tarvittaessa ohjata lääkärin tarkastukseen.

Oppilaskalusto asettaa painorajaksi noin 100 kg.

Hyppykurssi (PL)

Tulevien pakkolaukaisukurssien aikataulu ei ole vielä tiedossa. Ensimmäiset kurssit alkavat maalis-huhtikuussa.